Een begrip in de Javastraat, een begrip in Oost… een begrip in heel Amsterdam eigenlijk. Voor de authentieke Creoolse (Afro-Surinaamse, red.) keuken komt men bij {Ricardo’s}. En niet voor niets: {Ricardo} doet dit werk al zeker 37 jaar en heeft in die tijd in talloze keukens gestaan, van de Zeedijk tot de Amstelstraat en van de Albert Cuyp tot uiteindelijk de Javastraat. Maar: “Oost is het tofste stadsdeel van allemaal.”

Eigenlijk vroeg {Ricardo} zich na zijn vorige keuken af of het niet tijd werd om te pensioneren en van het leven te genieten, suri stijl. Maar zijn zoon {Tony} wist hem te overtuigen door te gaan, om Amsterdam te blijven voorzien van Creoolse specialiteiten, met die herkenbare Ricardo-smaak en -kwaliteit. Want als je bij hem in de keuken wilt werken, hoef je niet met je eigen recepten aan te komen: dan ga je koken Ricardo style.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Ricardo en zoon Tony in de keuken van Ricardo's

Foto’s © Pavel Ananich

Er zijn elke dag andere specialiteiten, want dat is makkelijk, zowel voor de keuken als voor de klant. Zo eet je er vrijdag moksi alesi met zalm, dinsdag rund met tayerblad en donderdag heri heri of roti. Altijd vers. Zo veel mogelijk wordt in huis gemaakt, tot aan het gemberbier. En als het op is, is het op. Eat in, takeaway, delivery en catering. Kortom: je kunt in elke setting, in elke vorm genieten van {Ricardo’s} specialiteiten. Als je wilt elke dag.

Toch zal het niet heel lang duren voor zoon Tony de zaak overneemt, denkt {Ricardo}. Maar hij heeft er vertrouwen in. Tony kan goed koken, en dat zegt zijn vader niet snel. Hij heeft het met de paplepel ingegoten gekregen. Sterker nog: al op zijn vierde wilde Tony zo graag helpen, dat hij op een krukje in de maispap mocht roeren. Zo wordt {Ricardo’s} een zaak van generaties, passend bij de clientèle: Ricardo schat in dat hij al wel een derde generatie aan het bedienen is.

Het wordt steeds drukker. Maar we leveren nooit in op kwaliteit: op is op. {Ricardo}

“Ik denk wel dat de mensen blij zijn met ons in de straat,” zegt {Ricardo} voorzichtig, met de voor hem kenmerkende innemende combinatie van bescheidenheid en trots. Laatst was er nog een man, een nieuw gezicht in de zaak, die direct de volgende dag weer een maaltijd kwam afhalen. “Ja, waarschijnlijk is het dan in de smaak gevallen,” concludeert Ricardo. Een understatement.

Ontmoet {Ricardo} op: Javastraat 47
Openingstijden: elke dag 12:00 – 22:00 uur


Bovenstaande foto’s zijn onderdeel van onderstaande fotoserie die {Pavel Ananich} van Ricardo en Tony maakte in {Ricardo’s}.

Deze diashow vereist JavaScript.

Posted by Siem