“Eten is het enige, naast misschien medicijnen, dat je in je lichaam stopt. Eten is een medicijn. Als je goed eet, heb je geen problemen,” aldus chef Matthias. En goed eten is een garantie bij {La Fucina}. Deze osteria (een restaurantje dat zich kenmerkt door een klein, betaalbaar menu met wijnen en kleinere gerechten) is in 2015 geopend door Italianen Matthias en Samantha. Eten is voor hen, zo moge duidelijk zijn, zo goed als heilig.

Matthias: “In dit restaurant wilde ik goed en schoon combineren met eerlijk voor boer en milieu, en daarmee een plek creëren waar ik zelf zou willen eten.” En Samantha vult aan: “Bovendien moet het als een thuis voelen, want wij werken hier zeven dagen per week.” Beide doelstellingen zijn gelukt. La Fucina is stijlvol en voelt tegelijkertijd als een huiskamerrestaurant, met enkele kleine zitjes voorin en achter de keuken een gezellige mengelmoes aan tafels en stoelen, en een speelhoekje voor jonge kinderen.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Foto © Pavel Ananich

Matthias heeft veel geleerd van zijn moeder. Die komt uit Bologna en is een tovenaar wanneer het op eten aankomt: “met één kip creëert ze een feestmaal voor tien mensen.” Welke ingrediënten komen ook echt uit Italië? In elk geval altijd de tomaten, bloem, burrata en… “AUBERGINE!” roepen {Samantha en Matthias} in koor. De Italiaanse aubergine is ronder, paarser en veel zoeter. Voor een heerlijke parmigiana, een auberginegerecht uit de oven. Die doet het erg goed. Net als de quiches en focaccias (vooral die met pesto genovese… hmmm!).

De grote trots van het restaurant is echter Matthias’ pizza. Die verkopen ze al taglio: per slice, van een vierkante plaat. In Italië betaal je deze stukken op gewicht: “als het deeg zwaar is, betaal je meer. Maar dan wordt de klant natuurlijk boos, want die betaalt voor het beleg, niet voor de bodem.” Daarom moet deze lichtgewicht zijn, zodat je meer waar voor je geld krijgt.

Soms zeggen mensen dat dit dit geen echte Italiaanse pizza is. Ik zeg dan: probeer het gewoon. Daarna komen ze terug omdat het zo lekker is. {Samantha}

In eerste instantie wilden {Matthias en Samantha} een restaurant in Italië openen, maar dat bleek lastig. Nadat Matthias door een vriend in Nederland werd uitgenodigd, besloot hij zich samen met Samantha in de Javastraat te vestigen. Aangenaam verrast waren ze door de hoeveelheid hulp die ze kregen van de gemeente, daarvan was in Italië geen sprake.

Maar het meest verrast zijn de twee nog wel door de buurtbewoners. “Mensen lachen naar je en knopen een praatje aan. Ze willen weten hoe mijn dag is geweest. Dat hadden we niet verwacht van Noord-Europeanen. Het is beter dan in Italië!” Deze eer komt ook zeker henzelf toe: met hun tomeloze vriendelijkheid, openheid en vakmanschap, wordt het wel héél gemakkelijk om te blijven hangen voor een praatje, een drankje en een hapje.

Ontmoet {Matthias en Samantha} op: Javastraat 99
Openingstijden: ma 17:00 – 21:00 uur
di – do, zo 12:00 – 21:30 uur
vr & za 12:00 – 22:00 uur

Posted by Siem