{Matthias} deelt zijn recept voor Pasta alla crudaiola. Dit is eigenlijk niet echt een gerecht, maar een techniek. Het uitgangspunt is dat je warme pasta overgiet met rauwe ingrediënten. De warme pasta verheft de smaak van de simpele maar perfecte saus van tomaten, mozzarella en basilicum. Ideaal voor een warme zomerdag.

Pasta alla Crudaiola

Italiaanse pasta
Extra virgine olijfolie
Verse tomaten (bijvoorbeeld van hier)
Mozzarella 
Verse basilicum
Knoflook (optioneel)
Peper en zout

De hoeveelheden van de ingrediënten zijn naar eigen smaak te bepalen, maar als richtlijn kun je uitgaan van 1 tomaat en 50 gram mozzarella per 100 gram pasta en je bent onderweg naar Italian chef-hood!

Snijd de tomaten in blokjes. Marineer de tomaten in een kom met olie, zout, handgeplukte basilicum en knoflook, indien gewenst. Dek de kom af met vershoudfolie, en je kunt aan de slag in de keuken.

Als je wilt eten haal je de kom en de mozzarella uit de koelkast. Zet een pan water op het vuur en voeg zout en de pasta toe zodra deze kookt. Kook de pasta ‘al dente’: 1-2 minuten korter dan op de verpakking staat geadviseerd. Laat het nog 1 minuut langer staan en je hebt pardoes vergif voor Italianen bereid. 😉

Giet de pasta af en plaats de gedroogde pasta in de bak met tomaat. Pak de mozzarella en knijp deze met de hand uit over de kom (deze sensuele methode is volgens Napolitaanse traditie de enige acceptabele manier van mozzarella ‘snijden’).

Voeg nog wat verse basilicum en olijfolie toe, en eten maar!

  • Welke pasta? Voor dit gerecht zijn korte pasta’s het best, maar je kunt zelfs spaghetti gebruiken als je wilt, zolang het maar geen pasta met ei is (pasta all’uovo).
  • Ietsje scherper? Voeg een gesneden chilipeper toe in de kom.
  • Vis? Voeg 1 losse ansjovis toe aan de olie.
  • Vlees? Is echt niet nodig, maar alles kan!
  • Veganistisch? {Lale Kasabi} heeft goede tofu, maar in dat geval vind ik het lekkerder de mozzarella weg te laten en meer rauwe groenten zoals courgette toe te voegen.

Eet smakelijk,
{Matthias}


Italianen {Matthias en Samantha} wilden eigenlijk een osteria openen in Italië, maar plots begonnen ze in 2015 {La Fucina} op de Javastraat. Hoe dat zo kwam, lees je hier. Nu deelt chef Matthias op {Javakwartier} maandelijks heerlijke, echt Italiaanse recepten zodat je af en toe kunt proberen thuis net zo lekker te koken als hij.

Posted by Siem