Tong, oesters, poon, zalm, kabeljauw, coquilles, inktvis, talloze soorten garnalen… het kleurrijke aanbod van vishandel {El Pescado} op de Javastraat is prachtig uitgestald op het ijs in de gestroomlijnde vitrines. Het is een feest om naar te kijken, maar natuurlijk belangrijker: het is een feest om op te eten.

{El Pescado} is de vishandel van Samir. Het is zijn tweede winkel naast een locatie in Amsterdam-West. Met de opening van dit filiaal in 2006 bezegelde El Pescado het begin van een visgroothandel. Broer Yassin, die minstens zo goedlachs en vriendelijk is, vertelt hoe zijn broer en hij al eind jaren 90 in Frankrijk onderzoek deden naar de beste inkoopplek voor vis. Oorspronkelijk komen Samir en Yassin uit het noorden van Marokko, daar waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee nog een klein strookje land omarmen voor ze elkaar ontmoeten. Niet gek dus dat de broers zo’n voorliefde voor vis hebben en niets minder dan het allerverst verwachten.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Broers Yassin & Samir voor vishandel El Pescado in de Javastraat

Foto’s © Pavel Ananich

En vers, dat is alles bij {El Pescado} onbetwist. Want de mannen halen hun vis meerdere keren per week persoonlijk uit Frankrijk. Helemaal zelf heen en weer rijden naar Frankrijk?! Dat was ook de reactie van culinair journalist Wouter Klootwijk, toen hij in een aflevering van Klootwijk Aan Zee, op de grootste Europese vismarkt in Frankrijk, tot zijn stomme verbazing een Amsterdammer tegenkwam: Samir. Die helemaal met de auto…? Jazeker. Samir lacht erbij. En dan ligt de vis morgenochtend…? Yes. En omdat er maar op weinig plaatsen gelost hoeft te worden, blijven de deuren van de wagen zo veel mogelijk dicht en de vissen goed gekoeld.

Vanzelfsprekend kun je elke vis die tentoongesteld is laten schoonmaken, fileren, grillen of frituren. Maar daarnaast verkoopt {El Pescado} ook dagelijks paella en pasta en een wisselend aanbod van viskroketjes, -koekjes en -salades. Tevens kun je er Marokkaanse visschotels bestellen, prachtige plateaus met bijvoorbeeld St. Jacobsschelpen, coquilles, slibtongen en garnalen om samen te delen. De oesters kun je ter plekke naar binnen slobberen.

Het meest trots ben ik op de oesters: die staan echt op nummer 1. En dan de giant tiger shrimp en de biologische Madagascar-garnalen. {Yassin} 

Oh, en kibbeling! {El Pescado} heeft heerlijk zachte kibbeling van kabeljauw. Voor je neus gepaneerd en gefrituurd terwijl je vanaf je kruk, geheel volgens viszaak-traditie, grote platen met vissoorten kunt bestuderen. Maar leuker is het natuurlijk om tijdens het wachten de verscheidenheid aan klanten en de met zichtbaar plezier werkende mannen achter de toonbank gade te slaan. El Pescado kent eigenlijk maar een domper: kiezen is verdomd moeilijk!

Ontmoet Yassin en Samir op: Javastraat 89
Openingstijden: di – zo 9:00-18:30 uur

De betreffende aflevering van Klootwijk aan Zee is jammer genoeg niet beschikbaar op NPO.nl. Hopelijk is het snel weer te bekijken.

Bovenstaande foto’s zijn onderdeel van onderstaande fotoserie die {Pavel Ananich} maakte bij {El Pescado}.

Deze diashow vereist JavaScript.

Posted by Siem