Natuurlijk, de baklava. Dat is de grote trots van patisserie {Divan Pastanesi}. En baklava is niet zomaar baklava. Nee, Divan serveert minstens tien verschillende soorten. Driehoekig, rechthoekig, in nestjes, in flapjes, als hoorntjes, als rolletjes, met room, met walnoot, met hazelnoot, met chocolade… Je kunt dus gerust stellen dat je je baklava-hart kunt ophalen bij Divan.

Eigenaar {Uzeyir} vertelt ingetogen maar duidelijk trots: “Ik gebruik goed materiaal: 100% roomboter, niet margarine, en de beste pistache! Dat proef je.” En inderdaad, je kunt niet anders zeggen dan dat de baklava heerlijk is, met druipende maar niet te plakkerige siroop. Een andere grote trots van {Divan Pastanesi} is de börek, het deeggerecht met aardappel, spinazie, gehakt en/of fetakaas. {Uzeyir} bereidt het elke dag vers en vertelt dat er in Amsterdam maar vijf of zes mensen specialist zijn in dit type börek. Zijn oom heeft hem geleerd het te maken, net als eigenlijk alle andere lekkernijen die bij Divan te vinden zijn. Uzeyirs oom was namelijk degene die de patisserie in 1992 begon, met een andere naam.

Als je ‘baklava Amsterdam’ googlet, zijn wij de 1e. {Uzeyir}

In 2012 nam Uzeyir de zaak over van zijn oom. Het is sinds die tijd wel veranderd in de straat, zegt hij. “Vroeger kwam men van ver, kwamen ze gewoon gezellig een rondje lopen in de Javastraat en rond de Dappermarkt. Nu gaan die mensen ergens heen waar ze vrij kunnen parkeren.”

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Uzeyir in de deuropening van patisserie Divan Pastanesi in de Javastraat

Foto’s © Pavel Ananich

Gelukkig doen ze bij {Divan Pastanesi} altijd al veel op bestelling en weten ook in de straat nog genoeg mensen Uzeyirs baklava te vinden. ‘s Ochtends is het meestal het drukst. Dan zijn bijna alle tafeltjes bezet voorbij de bakstenen boog die het zitgedeelte van Divan sfeervol inleidt. Als je in de zomer in het zonnetje “een gezellig koffietje wilt drinken en baklava’s wilt eten”, dan moet je bij ‘het bankje onder de boom’ zijn, het officieuze terrasje van Divan.

De koffie is trouwens ook een pronkstuk van {Uyezir}: “ik heb mooie koffie, cappuccino, alles. Ook om mee te meenemen.” Van een glanzende, Italiaanse espressomachine. Uzeyir is zichtbaar trots op zijn onderneming. “Als je ‘baklava Amsterdam’ googlet, zijn wij de 1e.” Maar als je Uzeyir vraagt of hij de beste baklava-bakker is van de {Javastraat}, wil hij die eer niet zomaar aannemen. Bescheiden zegt hij: “Nee, de buurman ook.” {Tugra} beschouwt hij namelijk als familie, en dan deel je de eer.


Ontmoet {Uzeyir} op: Javastraat 121
Openingstijden: ma t/m zo 8:00 – 19:00 uur

Posted by Siem