In de vitrines schitteren visjes en salades, de wanden zijn versierd met visposters, in de frituur knettert een mandje kibbeling en in de hoek eet iemand snel een haring met uitjes. Wanneer je de {Volendammer Vishandel Schilder} binnenstapt, tref je eigenlijk precies aan wat je verwacht: een viswinkel die gewoon gaat om verse vis, een goede prijs en goede service. Recht voor zijn raap, zoals het een Volendammer vishandel betaamt.

En dat al sinds 1952, al werd de naam ‘Schilder’ pas toegevoegd toen {Freek Schilder}, de echtgenoot en vader van de huidige visboeren de zaak overnam, zo’n 40 jaar geleden. De vishandel werd geopend door Cees Tol in 1952. Na een aantal drukke jaren ging Cees in Volendam langs de deuren op zoek naar een extra kracht. Zo klopte hij aan bij de ouders van {Freek}, die toen als 15-jarige jongen begon in de winkel aan de Javastraat. Het werd zijn tweede thuis, en Cees werd zijn tweede vader. 

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Volendammer Vishandel Schilder in de Javastraat

Foto’s © Pavel Ananich

Op zijn 40e nam {Freek} de zaak over en ging hij samen met zijn vrouw {Afra} en {Susan} verder. De winkel kreeg toen de toevoeging ‘Schilder’. Ongeveer 16 jaar geleden is de zaak voor het laatst verbouwd. De open keuken was Freeks idee: “dat mensen kunnen zien wat je klaarmaakt en weten wat ze krijgen, dat vind ik wel belangrijk.”

In een videoportret van het Amsterdam Museum uit 2011 vertelt Freek hoe vroeger de huisvrouwen elke week hun bestelling kwamen doen voor vrijdag visdag: dan stonden er zo’n 40 emmers schoongemaakte vis klaar, die allemaal tussen half zes en half zeven opgehaald werden.

Ik kom hier al van jongs af aan. Het is een hechte gemeenschap van familie en buren. {Susan}

Tegenwoordig is de klant veel meer op zoek naar gemak, vertelt {Susan}. Naast haring vers van het mes en wisselende soorten vis (zalm, schol, baars, paling etc.) heeft {Volendammer Vishandel Schilder} onder meer gefrituurde vis, verschillende (pasta-)salades, garnalen, rivierkreeftjes, viskroketten, verse broodjes, gerookte vis-delicatessen en prachtige barbecue- of gourmetschotels. Nog altijd staan er in de winkel rijen met mensen, van binnen en buiten de buurt, en van alle achtergronden en leeftijden.

Na het verdrietige overlijden van Freek in 2011, zijn {Susan} en alle collega’s samen doorgegaan. Van uitsluitend Volendamse mannen is het personeel veranderd in uitsluitend Volendamse vrouwen (met uitzondering van de zaterdagmiddaghulp). Maar een familiezaak blijft het hopelijk nog heel lang.


Ontmoet {Susan} op: Javastraat 98
Openingstijden: ma-vr 8:00 – 18:00 uur, za 8:00 – 17:00

Posted by Siem