Sarah, de eigenaar van {The Walter Woodbury Bar}, vroeg haar moeder al op haar veertiende of die haar vrijdagavond alsjeblieft naar dat ene eetcafé wilde brengen. Niet om uit te gaan, maar zodat ze er kon helpen. “Mijn moeders reactie: eh… oké?” Sarah lacht er uitbundig bij. “Ik wilde altijd al heel graag mijn eigen restaurant hebben, dat móest gewoon. Ik vind het leuk dat mensen binnenkomen en je ze gewoon helemaal kunt verwennen. Het is echt een heel bijzonder beroep.”

Thuis in het {Javakwartier}

Sinds die eerste ervaring op haar veertiende werkte Sarah non-stop in verschillende horecagelegenheden. Zelfs tijdens haar halfslachtig gestarte Pabo-opleiding stond ze vijf dagen per week achter de bar en op haar 21e werd ze voor het eerst manager. Vier jaar geleden begon Sarah de zoektocht naar een locatie waar ze dan eindelijk voor zichzelf kon beginnen. Ze woonde in de Tweede Atjehstraat, werkte bij {Pompstation} op de Zeeburgerdijk en kwam elke dag in de Javastraat voor boodschappen of een drankje bij {Gijs de Rooij}. Dat ze juist in deze straat haar restaurant kon beginnen, kwam eigenlijk niet eens in haar op.

Destijds was er nog geen enkele van de vele moderne cafés te bekennen. “Ik dacht altijd: zo jammer dat hier niet echt iets is waar ik me thuis voel, om wat te eten, om biertjes te drinken. Waar je bij wijze van spreken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in je eentje kunt binnenlopen. Maar ik zag de straat niet zo, waar dat zou kunnen.”

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Eigenaar Sarah in The Walter Woodbury Bar in de Javastraat

Foto’s © Pavel Ananich

Op een dag raakte Sarah in gesprek met Mo van {Meesterschoenmaker Hillies}. “Hij was iedereen aan het vertellen hoe geweldig de buurt was. En hij vroeg wat mijn plannen waren. Hij wees me toen op de horecanota die geschreven was voor de Javastraat.” Het stadsdeel had in 2012 zes extra horeca-vergunningen beschikbaar gesteld. “En er stonden wel iets van twaalf panden leeg.” Zo kwam het dat Sarah, samen met haar zwager en zusje, in 2013 de eerste stap zette voor wat later The Walter Woodbury Bar zou worden.

The Walter Woodbury Bar: steaks, (vega)burgers en de ladyboy

“Toen het de Javastraat werd, wilde ik heel graag iets doen om Java terug te laten komen in het interieur van het restaurant. Niet alleen omdat ik vond dat er een verbinding moest zijn met de buurt, maar ook omdat mijn oma is opgegroeid op Java.” Om inspiratie op te doen ging Sarah naar het Tropenmuseum, waar ze de klinkende naam Walter Woodbury tegenkwam. Na een telefoontje met haar oma bleek het een beroemde Engelse fotograaf te zijn, die half negentiende eeuw de allereerste was die Java vastlegde. “Mijn oma had zelfs een heel oud, officieel boek van hem. Dat heeft ze nu aan mij gegeven.”

Het menu van Walter’s, dat eerst helemaal geen burgers, maar na grote vraag tegenwoordig wel drie burgers aanbiedt, is een balans van ‘voor ieder wat wils, van goede kwaliteit, voor een betaalbaar bedrag’. Zo vind je er een selectie bijzondere whiskys en gins die je normaal gesproken alleen in dure hotels ziet, maar bij Walter’s door een verkleinde marge voor een schappelijk bedrag kunt bestellen.

Wat we in ons hoofd hadden, is helemaal gelukt. Je kunt geen stempel op Walter’s drukken: het is geen hipsterbar of 40+-café. {Sarah}

Maar wat zijn nu de echte toppers van het menu gebleken? De bas coteau (een reusachtige steak voor twee personen) en de burgers. En van de achttien gin-tonics? Lichtelijk beschaamd antwoordt Sarah: “De ladyboy.” Voor deze GT is de gin twee dagen in een weckpot gefused met limoenblad, citroen en rode pepers.

Trots

Sarahs oma is jammer genoeg nooit in de zaak geweest. Ze is net 93 geworden en woont in een verzorgingshuis in Tilburg: langskomen gaat helaas niet meer. “Maar ze checkt alles op Facebook! En mijn nichtjes en neefjes maken hier vaak een filmpje of ze gaan met haar facetimen. Ze is sowieso heel trots, dat weet ik. En ze laat Walter’s de hele tijd zien aan iedereen in het verzorgingshuis.” Dus hierbij: hallo oma van Sarah!

“Waar ik zelf het meest trots op ben, is dat alle soorten buurtbewoners ons weten te vinden en zich welkom voelen. Van de nieuwe bewoners tot de ras-Amsterdammers en de buurtondernemers.” Zo komen de mannen van {Ricardo’s} regelmatig ’s avonds na werk een cognacje drinken en komt de groentebuurman geregeld voor een colaatje. “Er komen ook súperveel Tinder-dates. Dan zitten ze ‘s avonds aan de bar te zoenen. En de volgende dag komen ze met hun moeder lunchen en dan kijken ze je aan van: niks zeggen!”

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Sarah arrangeert tijdschriften in The Walter Woodbury Bar in de Javastraat

Foto’s © Pavel Ananich

Het is wel duidelijk dat Sarahs wens is uitgekomen. En dat de realiteit misschien nog wel beter is dan ze had durven dromen. Momenteel zit ze verplicht thuis vanwege haar zwangerschap, maar dat gaat haar niet makkelijk af. “Nu we erover praten krijg ik helemaal zin om te werken!! Ik mis Walter’s ook echt. Ik mis de vaste gasten en met iedereen even kletsen.” Ze lacht weer. “Het is wel echt mijn kind, ja. Mijn eerste kind.”

Ontmoet {Sarah} op: Javastraat 42
Openingstijden: zo – do 10:00-1:00 uur, vr – za 10:00-3:00 uur


Bovenstaande foto’s zijn onderdeel van de fotoserie die {Pavel Ananich} van Sarah maakte in {Walter’s}. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Posted by Siem