{Jonneke de Zeeuw} blogt onder haar alias Mooncake over het lekkerste streetfood in Nederland en won daarmee de titel Foodblogger van het Jaar. Je kunt haar ook kennen van haar foodvlogs voor de Volkskrant of omdat je haar wel eens tegenkomt als buurtbewoner. Hieronder schrijft Jonneke voor {Javakwartier} wat de buurt voor haar betekent (hint: een paradijs vol lekkernijen uit het Midden-Oosten). Daarnaast deelt ze haar top 5 van food items uit de buurt.


Mijn vlakke land en het gemis van het Midden-Oosten

Toen ik net in de Indische Buurt in Amsterdam kwam wonen wist ik culinair gezien niet wat me overkwam. Daarvoor woonde ik midden in het centrum en was ik aangewezen op plastic doosjes met drie steeltjes peterselie van de AH, waarvan je nog geen eetlepeltje tabouleh kon maken en op een überhippe supermarkt, waar je de teentjes knoflook en korrels himalayazout per stuk koopt. In de {Javastraat} struikelde ik over de bergen peterselie, munt, koriander en vond ik bijna alle groenten en fruiten die er zo ongeveer bestaan in deze zoetzure wereld: van cactusvrucht tot sopropo.

De Indische Buurt veranderde de inhoud van mijn keukenkastjes drastisch. En dat was ook nodig. Ik was net terug van een jaar in het Midden-Oosten en merkte dat ik niet goed kon omgaan met de boterhammen met zweterige kaas (want: te lang bewaard in een plastic zakje) die mensen om mij heen als lunch aten.

Dit is de leukste buurt van Amsterdam en voedseltechnisch gezien misschien wel de allerlekkerste.

In het Midden-Oosten was ik gewend om ’s middags te lunchen met falafel, hummus, sabich, bureka’s, gegrilde aubergine, koekjes van zoete aardappel, gevulde uien/tomaten/paprika’s, kebab, kubbeh, enzoverder, enzovoort. Sla een boek open van Ottolenghi & Tamimi en je weet waar ik over praat. Leg daar dan een geplette boterham met kaas naast die lichtjes zweet omdat ‘ie te lang in een doorweekte fietstas is vervoerd en je kan enigszins begrijpen hoe ik me voelde toen ik net terugkwam in mijn vlakke land.

Portret van foodblogger Jonneke de Zeeuw alias Mooncake

Foto © Afagh Morrowatian

Omdat het gemis groot was en ik merkte dat ik steeds aan anderen aan het uitleggen was waar je in de buurt de lekkerste kebab kon eten en vers platbrood of Marokkaanse patisserie kon halen, besloot ik een blog te beginnen. Inmiddels schrijf ik over verborgen parels door heel Nederland maar het is ooit begonnen in de Javastraat.

Voor een aantal volgers asfalteer ik de weg naar voor hen onbekende plekken en sommige volgers vinden juist een stukje herkenning in mijn blog omdat ik schrijf over plekken waar de mainstream media het nauwelijks over hebben maar waar zij altijd al kwamen. Mijn volgers zijn heel divers en vertegenwoordigen het nieuwe Nederland. Sommige mensen willen daar nog niet aan maar als je hier om je heen kijkt, zie je dat er geen weg meer terug is. En gelukkig maar. Niet in de laatste plaats omdat we anders nog steeds alleen maar aardappelen, kapotgekookte groenten en koteletten aten. De horror!

Het is voorbestemd dat ik hier een appartement vond. Nog steeds prijs ik mezelf gelukkig dat ik hier woon. Dit is de leukste buurt van Amsterdam en voedseltechnisch gezien misschien wel de allerlekkerste.


Javakwartier top 5 van Mooncake

Mooncake heeft op haar website een top 5 samengesteld met dingen uit de Javastraat waar ze geen genoeg van kan krijgen. Met onder meer de kaneelnootjes van Lale Kasabi en Pakistaanse delicatessen van Saeed’s Curry House. Lees haar hele top 5 hier.

 

Screenshot artikel Mooncake Javastraat

 

Posted by Siem