In 2008 verscheen er een bijzonder fotoboek: De buurman, z’n ex en de eigenaar van de wasserette. Hierin portretteerde {Maarten Tromp} de Indische Buurt en haar bewoners, in reactie op de aanhoudende eenzijdige media-aandacht voor de buurt. De Volkskrant bestempelde het als een instant klassieker. Nu, negen jaar later, delen we enkele beelden uit het boek en kijken we met hem terug op dit fotodocument. Wat is er veranderd?

De buurman, z’n ex en de eigenaar van de wasserette

Maarten woonde al jaren in de Indische Buurt, met plezier. Toch had de buurt een slechte naam. Berichten over drugs, bendes en mislukte multi-culturaliteit overheersten. Omdat {Maarten} steeds meer merkte dat het beeld in de media zo anders was dan het zijne, besloot hij vast te leggen hoe de Indische Buurt er voor hem uitzag.

2,5 jaar lang zocht {Maarten} naar de juiste beelden. Beelden die met elkaar de Indische Buurt van dat moment lieten zien, zoals die voor hem bestond. En foto’s die reflecteerden op de beeldvorming in de media, vooroordelen en kijkpatronen. Het leverde veel publiciteit op en Het Parool en de Volkskrant prezen de eerlijkheid en persoonlijkheid van de portretten.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Volkskrant-artikel over De buurman, z'n ex en de eigenaar van de wasserette van Maarten Tromp

De recensie van De buurman, z’n ex en de eigenaar van de wasserette in de Volkskrant van 27 november 2008.

Niet trendy

Negen jaar later is er duidelijk veel veranderd. Maarten voorspelde het al in het nawoord: “De huizenprijzen stijgen en uiteindelijk wordt de buurt te duur voor de oorspronkelijke bewoners. De één noemt het vooruitgang, de ander veryupping.” Met de kop ‘Kleurrijk, nog niet trendy’, nog niet dus, benadrukte ook Het Parool in haar recensie dat de eerste signalen zich aftekenden.

Dat de buurt inmiddels kleurrijk én trendy te noemen is, geeft het boek een nieuwe betekenis. {Maarten} heeft met De buurman, z’n ex en de eigenaar van de wasserette niet alleen een veelzijdiger beeld van de Indische Buurt de wereld in geholpen, als tegenwicht aan het heersende imago: hij blijkt ook een rauwheid vereeuwigd te hebben die heel binnenkort weggepolijst zou worden. Buurtbewoners die met nostalgische gevoelens terugdenken aan die tijd, zullen de beelden nu zien als momento.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Recensie De buurman, z'n ex en de eigenaar van de wasserette in Het Parool

Recensie van ‘De buurman, z’n ex en de eigenaar van de wasserette’ in Het Parool van 16 augustus 2008.

Rauwe randjes

“Toen ik het boek maakte zag ik aankomen dat de buurt snel zou veranderen.  In die jaren hoorde je al af en toe iets over gentrification, nu het toverwoord dat ‘achterstandswijken’ populair maakt. Zoals er over gesproken wordt lijkt het vaak alsof er in een ‘buurt in opkomst’ nog geen mensen wonen.”

De vraag die gesteld moet worden is in hoeverre je de markt de vrije hand wilt geven en zelfs helpt, of dat je als gemeente goed beleid maakt om de stad voor iedereen toegankelijk te houden. Met gemengde buurten, ook binnen de ring, waar mensen met verschillende achtergronden en ideeën samenleven. Mijn boodschap van toen is niet veranderd en zelfs des te relevanter: kijk goed om je heen naar wat je eigenlijk hebt mocht je het plan hebben om het overboord te gooien.”

“De Indische Buurt is nu meer aangeharkt. De rauwe randjes, die de buurt veel karakter gaven, zijn eraf. Dat zie je trouwens in heel Amsterdam.” Toch: “Het rumoer van de Javastraat, de sfeer op straat, die zijn er nog. Zeker in de zomer.”

Oude bekenden

{Maarten} is nu opnieuw aan het fotograferen: voor {Javakwartier} maakt hij foto’s in de Javastraat. En deze straat is natuurlijk juist het toonbeeld van de veranderingen die in de Indische Buurt hebben plaatsgevonden. “Een groter contrast tussen toen en nu had je niet kunnen vinden. Maar ik vind het te gek om er weer te fotograferen. Er zijn veel nieuwe bewoners gekomen en nieuwe plekken, en ik kom toch ook nog veel oude bekenden tegen.”

Het kenmerkendste vindt {Maarten} de openheid van de mensen op straat. “Na mijn boek zeiden veel mensen dat ze het zo bijzonder vonden dat ik die foto’s had kunnen maken, dat iedereen zich liet fotograferen. Veel bewoners voelden een verbondenheid met de buurt, soms zelfs versterkt door de negatieve berichtgeving. Nu ik weer in de Javastraat aan het fotograferen ben, merk ik dat die openheid gebleven is. Er is veel sociaal contact op straat. Het blijft een bijzondere buurt.”

Deze diashow vereist JavaScript.


Het boek De buurman, z’n ex en de eigenaar van de wasserette van {Maarten Tromp} is inmiddels helaas uitverkocht. Als je een tweedehandsje tegenkomt, moet je meteen toeslaan dus!

Binnenkort publiceert Maarten op {Javakwartier} de rest van de nieuwe serie gemaakt in de Javastraat. Meer van Maartens boek en ander werk vind je op zijn website. Volg hem ook op Instagram!

Posted by Siem