Theo is vergroeid met zijn winkel {IJzerhandel Theo van Kalken}. Hij begon er al op zijn veertiende als zaterdaghulp, en nu, 46 jaar verder, is de winkel al 35 jaar van hem. Vervelen doet {Theo} zich nog zeker niet. “Als iemand met een grote koffer geld binnenstapt, scheid ik er wel mee uit. Maar ik vind het eigenlijk nog veel te leuk. Ik ga fluitend naar mijn werk.” Na een pauze: “Ik vind het gewoon leuk!”

{Theo} heeft de winkel vaak uitgebreid. Toen hij in 1982 de zaak overnam, bestond het alleen uit het pand op nummer 43. Al gauw trok hij de tuin erbij, maar ook dit was al snel niet meer voldoende. Gelukkig kwam het pand ernaast op nummer 41 beschikbaar. En toen hij vervolgens ook nog hout wilde gaan verkopen, nam Theo ook die tuin erbij. Uitbreiden naar meer winkellocaties leek even de logische volgende stap, maar hij bedacht zich. “Ik wil helemaal niet op een kantoor aan de telefoon al die verschillende ondernemingen managen.” Liever is hij zelf aan het werk in de winkel. Heeft hij zelf het contact met de klanten.

Praxis stuurt best vaak klanten naar mij toe. En als ik iets niet heb, probeer ik ook altijd mee te denken: wie zou dat wel kunnen hebben. {Theo}

Mensen uit de hele buurt en ver daarbuiten weten de ijzerhandel van {Theo} al jaren te vinden voor onder meer ijzerwaren, gereedschap, sanitair, verf, hout, electro, sleutels, lampen en advies over al deze zaken. En een praatje, daar komen ook veel mensen voor. Om te ouwehoeren over de Javastraat, over hoe deze verandert of hoe deze zou moeten zijn. “Zo hebben we ook een sociale functie in de buurt.” En met een ondeugende grijns en een knik naar collega Ron: “We hebben bijvoorbeeld ook medewerkers uit de goot opgepikt.”

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Theo en Ron in IJzerhandel Theo van Kalken in het Javakwartier

Foto’s © Pavel Ananich

Ze merken wel dat steeds meer mensen alles via het internet kopen. “Maar het voordeel is dat heel weinig mensen nog iets kunnen. De jeugd kan bijvoorbeeld helemaal niks meer. Jongens met een brommer kunnen alleen maar iets vastzetten met een tiewrappie en dan houdt het op. Daar hebben wij natuurlijk ook wel profijt van.” Zo komt het ook dat veel mensen {Theo} en consorten inschakelen voor allerhande klussen. Van het repareren van een lamp of het plaatsen van een klapraam tot het in elkaar zetten van IKEA-kasten. Hierdoor hebben ze inmiddels bijna alles wel een keer gemaakt. Een soort 112 voor wanneer je vastloopt tijdens het klussen dus. En dat gewoon in de Sumatrastraat.


Ontmoet {Theo} op: Sumatrastraat 41-43
Openingstijden: ma – vr 9:00 – 18:00 uur
za 9:00 – 17:00 uur

Bovenstaande foto’s zijn onderdeel van onderstaande fotoserie die {Pavel Ananich} maakte in {IJzerhandel Theo van Kalken}. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Posted by Siem