Als je de prachtige kebab, qusi en mezze rondgebracht ziet worden in het drukke {Restaurant Nour}, en het enthousiasme ziet waarmee de gasten de gerechten te lijf gaan, begrijp je niet waarom eigenaar {Anton} (op bovenstaande foto links, met zakenpartner Omer) eerst nog twijfelde om de Iraakse eetgelegenheid te beginnen. Om ervaring zat hij niet gelegen. Hij werkt al sinds zijn 19e in de horeca in Amsterdam: van afwassen tot koken en van bardraaien tot schoonmaken. Sinds 2014 managet hij bovendien BurgerTime bij het Rembrandtplein.

Reden voor {Antons} twijfel: hij had gewerkt in steakhouses, burgerzaken, italiaanse restaurants, noem maar op, maar nooit in een Iraaks restaurant. Tuurlijk, voor zichzelf kookte hij wel Iraaks, maar was dat genoeg? Pas toen hij bij een paar restaurants in Rotterdam kebab had gegeten, besloot hij: dit kan ik beter.

Ik vond het centrum niet geschikt voor een Iraaks restaurant. Iraaks moet gewoon echt, zó, in oost, in de Javastraat!

{Anton} vond het pand op Javastraat 109 en gaf het interieur een stevige restyling met een mooie bakstenen wand en rustieke houten balken. En het beste: er kwam een open keuken. Hier kun je nu dan ook watertandend toekijken hoe de ene na de andere prachtige spies op het houtskoolvuur geroosterd wordt. En hoe het ene na het andere platbrood tegen de wand van de tandoor (cilindervormige oven) geplakt wordt, om er later dampend en knapperig gebubbeld weer uit te komen.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Kebabspiezen klaar voor de grill in restaurant Nour in de Javastraat, Javakwartier

Foto’s © Pavel Ananich

Van achter het glas op de bar lonken verse mezzes zoals baba ganoush, tabouleh en tzatziki. Niet alleen typisch Iraaks dus: ook invloeden uit Libanon, Turkije en India. De gerechten weerspiegelen volgens de menukaart dan ook de verschillende culturen uit het Mesopotamië van 6000 jaar geleden.

Hoewel kebab {Antons} specialiteit is, kan ook de vegetariër bij Restaurant Nour zijn hart ophalen, met bijvoorbeeld falafel en een groot aantal vegetarische voorgerechten en hapjes. Het is duidelijk: voor specialiteiten uit het voormalig Mesopotamië moet je in Oost zijn. Sinds de opening in september 2016 heeft Nour dan ook al een grote vaste clientèle opgebouwd. Als ze het verhaal wisten, zouden deze klanten blij zijn dat Anton ooit die smakeloze kebab proefde en tóch voor de Iraakse keuken koos.


Ontmoet {Anton} op: Javastraat 109
Openingstijden: elke dag 12:00 – 23:00 uur

Posted by Siem