{Het Lange Mes} in twee woorden: florerend familiebedrijf. Exclusief het aantal ‘losse’ familieleden dat zo nu en dan bijspringt, wordt de slagerij/supermarkt namelijk gerund door wel twaalf familieleden die zes dagen per week vanaf zes uur ‘s ochtends in de winkel werken. Op die ene vrije dag mist de vrolijke {Amal} het werken zelfs: “Het voelt gewoon leeg zonder de winkel!”

{Het Lange Mes} werd al in 1991 in de Javastraat geopend door {Mimoul}, voor de verschillende medewerkers een oom, (schoon)vader of opa. Aanvankelijk was het puur een slagerij, met bijbehorende, typisch Marokkaanse artikelen zoals kruiden, drinken, barbecuespullen en ook nootjes. Met een flink tempo breidde het assortiment zich uit. {Amal}, nichtje van Mimoul, legt uit: “Als er om dingen gevraagd wordt, ga je toch zorgen dat je die producten ook krijgt.”

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Medewerker bij groente en fruit in Het Lange Mes in de Javastraat

Foto’s © Pavel Ananich

Zodoende moest de eerste winkel al gauw verhuizen. Van het plekje tussen de sigarenwinkel en de visboer naar de hoek van de straat, totdat het ook daar uit zijn voegen barstte. Sinds december 2015 is {Het Lange Mes} gevestigd op Javastraat 127-129. Het resultaat is een grote, onberispelijke winkel, met splinternieuwe koelingen en een gigantische slagerijtoonbank.

{Amal}: “Pas bij deze locatie zijn we écht groot gaan denken: welke producten kunnen er nog bij?” Het is daarom dat je er nu een enorme variatie aan levensmiddelen kunt vinden: van Chinese spitskool en taugé, tot cassave, madame jeanette, zeewiervellen en dadels.

Het is hard werken, maar het voelt leeg zonder de winkel. Ik kan gewoon niet zonder! {Amal}

Waar {Amal} het meest trots op is? Zonder twijfel: “Tajine! Iedereen wil tajine maken en dan vragen ze altijd advies welk stuk vlees ze moeten hebben.” Een goede tweede plaats is voor fufu-bloem. Dit meel van gestampte cassave, bakbananen en/of yams waarmee je het West- en Midden-Afrikaanse bijgerecht fufu maakt, wordt vooral op zondagen na de kerkdienst van de Elthetokerk met zakken van tien kilo tegelijk ingeslagen.

Tajine en fufu dus, iets van {Amals} eigen achtergrond en iets uit een andere cultuur. En dat vat precies samen wat de trots en ook het geheim van {Het Lange Mes} is: de kracht achter het eigen Marokkaanse culinair erfgoed en tegelijkertijd de verdieping in andere keukens wereldwijd.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Bedrijfskleding aantrekken in Het Lange Mes in de Javastraat

Foto’s © Pavel Ananich

Soms wordt Amal op straat herkend en nageroepen: “HET LANGE MES!” “Dan durf ik niet te kijken hoor, straks denken ze nog dat ik een mes op zak heb,” lacht ze. {Mimoul} is inmiddels met pensioen, in Marokko. Maar de vonk en het ondernemershart zijn zonder twijfel doorgegeven op het dozijn medewerkers dat nu vrolijk en vriendelijk de winkel runt.


Ontmoet {Amal} op: Javastraat 127-129
Openingstijden: ma-za 8:00 – 19:00 uur, zo 10:00 – 18:00 uur

Posted by Siem