Saeed? Dat is die van die weergaloze Pakistaanse mango’s, dat weet iedereen. Maar ook wanneer het niet het mangoseizoen is, zijn er heel veel redenen om naar {Saeed’s Curry House} te gaan. Voor zijn heerlijke zoete delicatessen bijvoorbeeld. En als je nog nooit curry hebt gemaakt, is dit de plek om te beginnen.

Zelf maakt {Saeed} curry altijd op dezelfde manier. Zijn recept prijsgeven? Dat nooit! Maar in elk geval doet hij knoflook, kurkuma, komijnzaad, groene pepers, korianderzaad, himalayazout en gember allemaal vers in de vijzel. Voor wie geen tijd heeft, verkoopt hij currypoeders en -pasta’s. Voor wie geen vijzel heeft, verkoopt hij vijzels. Net als overigens alle andere dingen die je nodig zou kunnen hebben, zoals scherp geprijsde pannen, stoommanden en zelfs een elektrische tandoor. En voor wie het dan nog steeds moeilijk vindt, is er binnenkort een stappenplan om je te helpen binnen een halfuur een curry op tafel te toveren. Je hebt dus geen enkel excuus meer.

Ik zoek niet het goedkoopste, maar het beste. Iedereen verkoopt currypoeder, maar ik ben specialist: ik weet hoe het moet zijn, hoe het moet ruiken. {Saeed}

{Saeed} is geboren in Lahore, Pakistan in 1975. Zijn vader kwam begin jaren 80 naar Nederland. Die vestigde zich al in het {Javakwartier}: overdag werkte hij en ’s avonds runde hij zijn eigen Pakistaanse videotheek op het Javaplein, waar hij Bollywood-films verhuurde die gretig aftrek vonden onder de Indischebuurtbewoners met een Marokkaanse achtergrond. Drie jaar later kwam de toen achtjarige Saeed met zijn moeder, zus en broertje ook naar Nederland.

Elke dag na schooltijd werkte {Saeed} bij het afhaalcentrum van zijn vader, Pakistani Snacks, op de IJmarkt. Na twee jaar werd deze markt op de Westerdoksdijk alweer gesloten, maar de samosa’s, kachori’s en biryani van Pakistani Snacks waren een begrip geworden onder de IJmarktbezoekers. Eind 1997 kocht Saeeds vader de winkelruimte op Javastraat nummer 9, waar de levensmiddelenwinkel zou beginnen. “De meeste producten kon je nergens anders in de buurt krijgen, dat maakte ons uitzonderlijk.”

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Saeed en collega achter de kassa van Saeed's Curry House

Foto’s © Pavel Ananich

Nu, 19 jaar later, runt {Saeed} de winkel, inmiddels omgedoopt tot Saeed’s Curry House. Toen zijn vader belde met de vraag of hij hem kon komen helpen, organiseerde Saeed nog kickboksgala’s in de sporthal zuid. “Toen ik er kwam werken was de winkel helemaal anders, wel de helft kleiner. Ik wist helemaal niks van linzen, rijst, dat soort dingen.” Maar dankzij zijn eerste baan bij een internationaal exportbedrijf wist Saeed wél dat je alles met vrachtwagens hierheen kon halen. Echt Pakistaanse producten werden dan ook binnen de kortste keren in Londen of Parijs gekocht en naar de Javastraat gereden.

Inmiddels is {Saeed} specialist op het gebied van Pakistaanse levensmiddelen en heeft ook de winkel verschillende transformaties doorgemaakt. Niet alleen is hij nu twee keer zo groot, maar deze zomer is het flink opgeknapt. Maar ten minste twee dingen zijn alle jaren hetzelfde gebleven: de producten in de winkel komen echt uit Pakistan en de klanten zijn van alle achtergronden: “Ik wil een echt Pakistaanse winkel hebben. En in een echte Pakistaanse winkel komt iedereen.”

Ontmoet {Saeed} op: Javastraat 9
Openingstijden: ma – za 9:00-18:00 uur

Posted by Siem