{Shazia} deelt haar recept voor Pakistaanse curry met okra en ui. Okra (bhindi in het hindi) is een groente die in veel keukens voorkomt, waaronder in de Pakistaanse.

Aan de basis van {Shazia}’s curry staat een zelfgemaakte currypasta. Er bestaan talloze soorten currypasta, afhankelijk van regio maar ook binnen dezelfde keuken. Als je slim bent, maak je in een keer een grote hoeveelheid en vries je porties in voor je volgende curry-avonden. Dit recept is voor 4 personen en heel eenvoudig. Als je toch liever gebruikt maakt van een kant-en-klaar potje pasta, kun je het eerste recept skippen en meteen doorgaan naar de bhindi.

Currypasta (de basis)

± 4 personen

  • 3 fijngesneden tomaten (vers is lekker, blik kan ook)
  • puree van 5 knoflooktenen (uit een potje of m.b.v. je vijzel)
  • puree van 5 cm verse gemberwortel (uit een potje of m.b.v. je vijzel)
  • 3 witte uien (ca. 500 gram)
  • een groene chilipeper, fijngesneden (zaadlijsten verwijderd voor beginners)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 4 eetlepels olie
  • zout
  • staafmixer (optioneel)

Maak een grove pasta van de knoflooktenen en verse gember of gebruik kant-en-klare potjes knoflook en gember. Verwarm de olie in een pan op laag vuur en voeg de fijngesneden ui toe. Bak goudbruin. Hoe langer je de ui zachtjes bakt, des te beter de smaak tot zijn recht komt. Voeg de knoflook- en gemberpasta toe en roer. Blus af met een beetje water en roer. Voeg het paprikapoeder, de kurkuma, groene peper en het zout toe en roer. Voeg de tomaten toe en bak 5 minuten mee. Met een staafmixer maak je een gladde currypasta van het geheel.

De ingrediënten voor currypasta in het Javakwartier


Bhindi: curry met okra en ui

4 personen

  • 500 gram okra
  • 1 witte ui in reepjes
  • 2 tomaten fijngesneden
  • currypasta voor 4 personen
  • verse koriander
  • zonnebloemolie
  • paprikapoeder
  • kurkuma
  • zout en zwarte peper

Was de okra en droog goed af. Snijd daarna pas in stukken van 1-2 cm. Doe het niet andersom, want dan wordt de okra slijmerig. Verwarm een beetje olie in de pan en voeg de basis voor de currypasta toe. Voeg de okra toe en roer goed door. Doe dan de fijngesneden tomaten erbij, samen met een beetje paprikapoeder en kurkuma en roer. Voeg de ui toe en breng op smaak met zout en peper. Laat 10-20 minuten garen op laag vuur. Serveer met verse koriander erover. Lekker met rijst, roti, naanbrood en/of papadum.

Eet smakelijk,
{Shazia}


{Shazia Khawaja}, tevens de zus van {Saeed}, deelt maandelijks een recept uit de Pakistaanse keuken. Dit recept is gemaakt door {Shazia} en opgetekend door Jonneke van foodblog Mooncake.

Posted by Siem