{Tony en Ricardo} delen hun recept voor tjauw min met kip, een van de klassiekers van Surinaams eethuis {Ricardo’s}. Deze versie bestaat uit mie, fa chong (Chinese worst) en heerlijk gekruide kippenbouten. De ingrediënten zijn bij winkels met een Surinaams assortiment te krijgen, dus probeer het eens bij een van deze!

Dit recept is voor 5 a 6 personen.

Stap 1: tjauw min

  • 3 pakken tjauwmin (mie)
  • 1 kipfilet
  • 2 Maggi bouillonblokjes
  • olie

Breng water aan de kook met de Maggi-blokjes en de kipfilet. Kook totdat de kip gaar is en laat deze vervolgens uitlekken en koud worden. Pluis de kipfilet dan in kleine stukjes. Breng water aan de kook in een pan en bereid daarin de tjauw min zoals op de verpakking staat vermeld. Giet de tjauw min in een vergiet onder koud stromend water en laat het uitlekken. Doe er vervolgens een beetje olie door zodat het niet aan elkaar blijft plakken. Ga verder met de kip.

Enkele ingrediënten voor tjauw min op een snijplank

Stap 2: kip

  • 5 kippenbouten
  • 3 el kipkruiden
  • 2 tl 5-spice powder (Chinees vijfkruidenpoeder)
  • 2 tl aji-no-moto
  • 2 tl aromat
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 blaadjes salamblad
  • 1 citroengras
  • 2 tl zwarte peper
  • beetje zoute ketjap
  • 3 el suiker
  • gember (stukje van 3 cm)
  • laos (stukje van 3 cm)
  • 1 klontje boter

Maak de kippenbouten schoon met water en azijn, spoel uit met water en laat uitlekken in een vergiet. Kruid vervolgens de kippenbouten in met 5-spice powder, aji-no-moto, aromaat, knoflook, salamblad, citroengras, zwarte peper, zoute ketjap, suiker, gember en laos. Zet een pan op het vuur en doe er een scheutje olie en een klontje boter erin. Bak de kippenbouten daarin voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Doe er vervolgens wat water bij en stoof de kippenbouten totdat ze gaar zijn.

Stap 3: amusion (bamimix)

  • kip fa chong (kruidige droge worst)
  • choi sam
  • 1 el zwarte peper
  • 1 el aji-no-moto
  • 1 tl trasi
  • 1 sjalot
  • 4 tenen knoflook
  • laos (stukje van 3 cm)
  • 2 Maggie-blokjes
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 tl 5-spices powder (Chinees vijfkruidenpoeder)
  • 2 salambladeren
  • 2 laurierbladeren
  • 100 ml olie
  • 2 el zoute sojasaus
  • 2 el suiker

Surinaamse tjauw min met in stukken gesneden kip

Doe de sjalotten, laos en knoflook in een blender en mix alles door elkaar. Snijd dan de fa chong (kip) in plakjes. Stoom de choi sam ongeveer 5 minuten in een pan met water. Zet daarna een pan op het vuur en doe er een flinke scheut olie in. Terwijl de olie heet wordt, maak je de trasi en de bouillonblokjes zo fijn mogelijk. Voeg het resultaat, samen met de zwarte peper, 5-spice powder, aji-no-moto, salamblad en laurierblad toe aan je mixje van sjalotten, laos en knoflook. Bak dit alles goed door in de heet geworden olie totdat het vocht bijna verdampt is. Doe vervolgens de gepluisde kipfilet erbij, schep om en doe daarna de tjauw min en fa chong erbij en schep het goed om. Breng het geheel vervolgens verder op smaak met de aromat, zwarte peper, 5 spices powder, aji-no-moto, soi sam (groente) en kip fa chong. Schep alles goed om en serveer met de kippenbouten.

Eet smakelijk,

{Ricardo en Tony}


{Ricardo} is de eigenaar van en chef achter Surinaamse eetgelegenheid {Ricardo’s}. Uiteindelijk zal zoon {Tony} de zaak van zijn vader overnemen, vertelt Ricardo hier. Nu delen ze maandelijks een recept met {Javakwartier}, zodat je thuis kunt proberen net zo lekker te koken als Ricardo en Tony.

Posted by Siem